divendres, 2 d’abril del 2010

La tortuga autòctona torna a Banyoles


ACN L'estany de Banyoles tornarà a tenir tortugues autòctones, una espècie desapareguda des de fa més de quaranta anys a aquesta zona. Durant aquest 2010, està previst que se n'alliberin més d'una vintena procedents del Centre de Recuperació de Tortugues de l'Albera a Garriguella (Alt Empordà) en una prova pilot que s'inscriu en el projecte europeu Life impulsat des del Consorci de l'Estany. Les tortugues alliberades portaran ràdio emissors per fer-ne el seguiment i en cas que la seva adaptació sigui l'esperada, que es preveu que sí, se n'alliberaran més durant els pròxims anys fins a tenir una població estable. Banyoles es convertirà així en la quarta zona a Catalunya que recupera aquest rèptil.

La tortuga d'estany (Emys orbicularis) ha habitat les aigües de Banyoles des de fa 6.000 anys, tal com demostren els fòssils que es conserven d'aquesta espècie a la comarca, però des de fa quatre dècades que ha deixat de viure-hi de forma permanent. En els últims anys només se n'han observat alguns exemplars aïllats, que podrien ser fruit d'alliberaments de particulars però en cap cas es pot parlar d'una població estable. Ara, el segon projecte Life de la Unió Europea que s'impulsa des del Consorci de l'Estany, que anirà del 2010 fins al 2013, preveu la reintroducció d'aquesta espècie amb l'ajuda del Centre de Recuperació de Tortugues de l'Albera (CRT) a Garriguella (Alt Empordà).

Es tracta d'una prova pilot que consistirà en l'alliberament de 25 exemplars de tortuga d'estany amb radio emissors per poder-ne fer el seguiment i veure la seva adaptació al nou hàbitat, que es preveu que sigui favorable. Segons explica el responsable del CRT, Joan Budó, l'acció de l'home ha provocat en gran mesura la desaparició d'aquesta espècie. En el cas de Banyoles, tot fa pensar que la culpa la té l'expansió de l'agricultura extensiva entre els anys 40 i 60, amb camps de conreu que arribaven a tocar de l'estany. 'La tortuga necessita l'aigua però també un espai a fora per poder fer les postes; si a aquest espai hi ha una activitat agrícola important, la població no es regenera'.

Ara, però, els terrenys agraris a tocar han desaparegut i el més important, s'han recuperat una zona d'aiguamolls i llacunes a Can Morgat a Porqueres, al costat de l'estany, que poden ser molt idònies per a la reproducció d'aquest rèptil, que pot arribar a fer 20 centímetres. Si la prova pilot funciona, en els pròxims tres anys s'aniran alliberant exemplars de l'Albera fins a tenir una població estable d'un centenar d'exemplars adults.

Tortugues de dos anys per sobreviure als depradadors

Una tortuga recent nascuda pesa uns dos grams i és una autèntica delícia per als seus depredadors \u0096carpes, black-bass o ocells aquàtics- que no dubten en cruspir-se-la. Per evitar això, el CRT alliberarà tortugues d'uns vuit centímetres de llargada, un tamany molt menys vulnerable a aquests atacs i odini per a la seva alliberació. Aquest centre ha aconseguit accelerar el procés de creixement fins al punt que en dos anys les cries assoleixen el tamany que en condicions naturals tenen amb quatre. Això és possible gràcies a uns aquàriums que eviten la seva hivernació durant el primer any de vida.

L'altra amenaça important és la tortuga de Florida (Trachemys scripta elegans), un exemplar molt agressiu, portador de malalties, que competeix directament pel mateix aliment i hàbitat. 'Aquesta tortuga exòtica roba les zones de sol i obliga a les autòctones a buscar altres espais', explica Budó, que recorda que per això caldrà retirar aquests exemplars de forma paral\u0095lela a la reintroducció de la tortuga d'estany i conscienciar a la població per evitar que n'alliberin més.

La tortuga d'estany ocupa una franja extensa d'Europa però només viu en poblacions molt aïllades entre elles. A Catalunya, per exemple, només n'hi ha a la Selva, als estanys de Sils, on es concentra la població més important i també al Delta de l'Ebre i al Baix Ter, a l'Empordà, on s'estan duent a terme projectes de reintroducció. Banyoles es convertirà en la quarta zona en aconseguir recuperar-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada